Radion – vår kamrat genom tiderna

Sedan radion gjorde entré i våra liv så har den radikalt förändrat vårt sätt att ta del av information. Budskap som det tidigare kunde dröja dagar eller veckor att nå ut till befolkningen med kunde man plötsligt förmedla direkt. Plötsligt kunde hela befolkningen, som hade råd med en radio, ta del av nyheter från hela världen.

Utvecklingen med radioapparater har varit enorm. Alltifrån att man från början hade att göra med stora antenner och var tvungen att manuellt ställa in frekvensen, till att man numera har mindre, smidigare antenner och digitalt ställer in frekvensen. Vissa radioapparater har även inbyggd antenn.

Även utbudet av radiokanaler har fullständigt eskalerat. En intressant utveckling är att de kommersiella radiokanalerna alltmer likriktas. Radiostationer som förr var nischade på att spela pop, ballader eller rock verkar nu alla vara inriktade på mainstream pop.

Numera är det vanligast att man streamar radio. Man kan både streama de radiostationer man vill lyssna på eller de specifika program man önskar höra. On demand kallas det, precis samma utveckling som inom övrig nöjesmedia såsom film och spel.

Som med annan utveckling så kan radions utveckling ses från flera sidor. Givetvis är det bra att konsumenten kan välja vad för radioprogram/station man tar del av, men det enorma utbudet kan också skapa stress.

Med alla strömningar som kommer så kommer ofta en motströmning. I den media-hets som finns just nu, med ett obegränsat utbud, när och var man vill, så är det sannolikt att vi i framtiden ser en återgång till konventionell radio, såsom P1 och P2. I kontrast till alla intryck vi får från media idag så upplever många en lugnande effekt av att lyssna på ett program i prat-radio eller höra ett program med klassisk musik.

Helt klart har det sett olika ut genom åren hur radio har använts. Hur den kommer användas framöver kan vi givetvis bara spekulera om. Men att radion är här för att stanna råder det ingen tvekan om.