Piratradio

Långt innan de kommersiella radiostationerna poppade upp som svampar ur marken var lyssnarna allt som oftast utelämnade till Sveriges radios monopolsändningar. Det fanns dock alternativ som inte uppskattades av de svenska myndigheterna. Nämligen Piratradio. Redan 1952 sände “Black Peter” piratradio på 80-m-bandet och nådde därmed ut till stora delar av det svenska folket fram tills de båda bröderna som låg bakom sändningen till slut greps av polis.

En mer känd piratradiostation är den så kallade Radio Nord vars sändningar till och med kom att ändra lagstiftningen för att komma åt sändningarna som konkurrerade med Sveriges Radio, varpå stationen tvingades att lägga ner redan 1962, bara ett år efter att den startat. Att Radio Nord hade fler lyssnare i sitt sändningsområde än vad Sveriges Radio hade kan möjligen ha påskyndat lagstiftningen.

Sverige var dock inte det enda landet där piratradiosändningar förekom även i England och i många andra länderfanns piratradio som utmanade monopolradions ställning till myndigheternas förtret.

Under 70-80-talet så ökade piratradiosändningarna markant i Sverige och i andra delar av världen. Det handlade dock sällan om att utmana genom politiska utspel. Snarare handlade det om att spela olika typer av kommersiell musik som piratradioskaparna ansåg saknades i monopolstationerna. Namnen på radiostationerna var bland annat Radio Gnorf, Frasses Radiostation, Radio Pirat, Radio Frizco. Många av piratradiostationerna var mer eller mindre lokala och det var inte ovanligt att det handlade om unga människors utövande av sin hobby snarare än medvetet systemhotande verksamhet.

Under 90-talet då unga liberala krafter utmanade det svenska förbudssamhället med raveklubbar och svartklubbar så startades också Radio Nova som sände illegal reklamradio. Istället för att bemöta stationen med repression så valde svenska politiker istället att ändra radiolagen och tillåta reklamfinansierad radio, och plötsligt har vi kommit fram dit där vi är idag men såväl rikstäckande som lokala reklamradiostationer i hela vårt avlånga land.