Mobilens Historia

När telefonen hade funnits i lite över hundra år, skapades nästa uppfinning som skulle komma att bli lika populär, nämligen mobiltelefonen. Mobilen skapades år 1980. Mobilen ansågs vara resultatet av radions och den fasta telefonens korsade vägar. Varför skapades mobilen när man redan hade fungerande radio och fast telefon?

Svaret på det är att det fanns ett ökat behov utav att vara tillgänglig även utanför hemmets väggar. Visserligen fanns det telefonautomater lite var stans i städerna. Att ha en telefon som man kunde ta med sig fick plötsligt en stor efterfrågan. Vid millennieskiftet år 2000, hade antalet mobiler ökat på marknaden. När vi tänker på mobiler idag, tänker vi på touchtelefonerna som får plats i jackfickan. Mobiler förr såg inte alls ut på det sättet.

Den först mobilen var en stor klumpig låda med lur som man fick bära runt på. Kanske har du hört ordet biltelefon, Det är för att man placerade denna lådan i bilen för att den skulle funka. Detta utvecklades till knappmobilen som fick mer finesser som SMS, foton, kamera och spel. Senare kom flippmobilen och sen smarttelefonen vi har idag, som har många fler finesser på grund av att det finns appar att ladda ner för allt. Mobilerna blir större och större igen, eftersom de ska vara mer som handdatorer som man kan ha med sig i fickan.

Iphone är en av de mest populära smartmobilerna, som skapades av Steve Jobs år 2007. Steve Jobs hade då företaget Apple som tidigare hade fokuserat på Datorer (Läs mer i artikeln Datorns historia). Kanske är det just därför som Iphone har utvecklats mer till en handdator som får plats i jeansfickan. Samsung är en annan konkurrent av smarttelefoner som utvecklar androidmobiler. Även dessa har utseendet som en mindre handdator. Ingen kunde väl ana år 1870 att den stora väggtelefonen skulle utveckla sig till en liten handdator/mobil som man kan ha med sig var man än är.