Från stencil till 3D-skrivare
De flesta som gick i skolan under 70- och 80-talet minns nog de blåfärgade illaluktande stencilerna som delades ut vid undervisningen. Det var den tidens sätt att snabbt och billigt framställa en större mängd kopior av ett dokument. Man skrev originaldokumentet på en mall av gummerat eller vaxat papper med en helt vanlig skrivmaskin, där färgkassetten togs bort. Istället för tryckt text blev det små hål där sen färgen i stencilapparaten gick igenom för att bli till det blåaktiga tryckta dokumentet vi är vana att se från den tiden.
I början av 2000-talet blev kopiatorn vanligare och stencilerna föll i skymundan. Den digitala tekniken gjorde att man nu kunde skriva ut enklare och snabbare med bättre resultat. Och såklart i större kvantiteter än tidigare då stencilapparaterna var något begränsade. Multifunktionsskrivare är ett annat namn för samma apparat och betyder enkelt integrerad skrivare och bildavläsare. Kopiatorn kom snart att finnas i så gott som varje hushåll, inte bara i skolor och på företag, vilket självklart förenklade saker och ting. Man behövde inte längre gå till biblioteket och betala för att få låna kopiatorn där utan kunde enkelt både skriva ut och kopiera hemma i vardagsrummet istället. Multifunktionsskrivaren blev mer och mer avancerad, utvecklingen gick fort och man skriver numera ut allt från snabba inköpslistor till färgfoton med utsökt kvalité hemma hos sig själv.
Så kom den stora revolutionen, 3D-skrivaren. Från några få tillverkare av oerhört dyra skrivare i byggsats, som kunde printa ut pappersmodeller av olika slag, till dagens avancerade teknik inom bland annat sjukvården, smyckesindustrin och matbranschen. Eller varför inte gå till tandläkaren och få en ny protes utskriven lite snabbt och lätt? Brudparet kanske önskar sig en exakt kopia av sig själva i choklad på bröllopstårtan? Enkelt fixat med 3D-skrivaren. Möjligheterna är oändliga och kanske är det till och med snart möjligt att skriva ut ett helt nytt hus åt familjen på en eftermiddag, vem vet.